ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Πλανητικοί Κυβερνήτες:
Η Σελήνη (4η Ακτίνα)
Ποσειδών (6η Ακτίνα)  εσωτερικός και ιεραρχικός

Ο λέξη Καρκίνος σημαίνει κάβουρας και οι Έλληνες μας λένε ότι κάβουρας στάλθηκε από την Ήρα να δαγκώσει το πόδι του Ηρακλή (αυτό το σύμβολο το συναντάμε και πάλι στην τρωτή "φτέρνα του Αχιλλέα"). Αυτός είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος έκφρασης των ευθυνών της διαδικασίας της ενσάρκωσης και της απεικόνισης των εμποδίων που πιέζουν την ψυχή καθώς πορεύεται στην ατραπό της εξέλιξης.

Συμβολίζει τους περιορισμούς κάθε φυσικής ενσάρκωσης, γιατί ο Καρκίνος είναι μια από τις δυο μεγάλες πύλες του Ζωδιακού. Είναι η Πύλη προς τον κόσμο των μορφών, προς τη φυσική ενσάρκωση και το ζώδιο μέσα στο οποίο η δυαδικότητα της μορφής και της ψυχής ενοποιούνται μέσα στο φυσικό σώμα…

Στο ζωδιακό της Ντεντερά το ζώδιο του Καρκίνου συμβολίζεται ως ένα σκαθάρι, που στην Αίγυπτο ονομάζεται Σκαραβαίος. Η λέξη σκαραβαίος, σημαίνει "μονογενής", αντιπροσωπεύει δηλαδή τη γέννηση σε ενσάρκωση, ή σχετικά με το ζηλωτή, τη νέα γέννηση. Ο μήνας Ιούνιος στην αρχαία Αίγυπτο ονομαζόταν "μεορέ" που σημαίνει πάλι "αναγέννηση" και έτσι και τα δυο, το ζώδιο και το όνομα μας δίνουν σταθερά την ιδέα της λήψης μορφής και της έλευσης σε φυσική ενσάρκωση. Σε έναν αρχαίο ζωδιακό της Ινδίας, που χρονολογείται από το 400 π.Χ. περίπου, και πάλι το ζώδιο παριστάνεται με ένα σκαθάρι.

Οι Κινέζοι το σημείο αυτό το ονόμαζαν "Κόκκινο πουλί", γιατί το κόκκινο είναι το σύμβολο της επιθυμίας και το πουλί συμβολίζει εκείνο που ξεπετάγεται σε ενσάρκωση και εμφάνιση σε τόπο και χρόνο. Το πουλί εμφανίζεται πολύ συχνά στο Ζωδιακό και στις αρχαίες μυθολογικές ιστορίες. Ο Χάμσα, το πουλί της ινδικής παράδοσης, "το πέρα από τόπο και χρόνο πουλί" παριστάνει και τα δυο, την εκδήλωση του Θεού και του ανθρώπου. Μέσα από το σκοτάδι, το πουλί λάμπει και πετάει διασχίζοντας τον ορίζοντα στο φως της ημέρας και πάλι εξαφανίζεται μέσα στο σκοτάδι.

Η αγγλική λέξη "goose" (χήνα) προέρχεται από την ίδια σανσκριτική ρίζα, μέσω της Ισλανδικής και όταν λέμε "What a goose you are" κάνουμε πράγματι μια πολύ εσωτερική διαβεβαίωση. Λέμε δηλαδή σε έναν άλλον άνθρωπο: "Είσαι το πέρα από τόπο και χρόνο πουλί - είσαι η ψυχή που παίρνει μορφή, είσαι Θεός σε ενσάρκωση!".

Ο κάβουρας ζει μισό στη γη και μισό στο νερό. Είναι συνεπώς το σύμβολο της ψυχής που κατοικεί μέσα στο φυσικό σώμα, αλλά που ζει κυρίως μέσα στο νερό, που συμβολίζει τη συγκινησιακή, αισθαντική φύση.

Εξωτερικά ο Καρκίνος κυβερνάται από τη Σελήνη που πάντοτε είναι η μητέρα της μορφής, που ελέγχει τα νερά και τις παλίρροιες. Γι’ αυτό στο ζώδιο αυτό κυριαρχεί η μορφή και συνιστά εμπόδιο. Ο κάβουρας χτίζει το δικό του σπίτι ή όστρακο και το φέρει πάνω στη ράχη του και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε αυτό το ζώδιο έχουν πάντα συνείδηση εκείνου που οικοδομούν. Συνήθως είναι υπερευαίσθητοι, ευσυγκίνητοι και πάντοτε φροντίζουν να κρύβονται. Ο Καρκίνος είναι τόσο ευαίσθητος, ώστε είναι δύσκολο να τον χειριστείς και τόσο φευγαλέος και πολλές φορές τόσο ακαθόριστος, που είναι δύσκολο να τον καταλάβεις ή να τον καθηλώσεις….

Στον Καρκίνο δεν υπάρχουν καθόλου λαμπροί αστέρες, κανένας ευδιάκριτος ή λαμπερός αστέρας επειδή ο Καρκίνος είναι ζώδιο απόκρυψης και απόσυρσης πίσω από εκείνο που έχει δομηθεί. Δεν είναι ένας αστερισμός που εντυπωσιάζει. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στην εβραϊκή γλώσσα δεν υπάρχει λέξη για τον "κάβουρα". Θεωρείται ως κάτι ακάθαρτο και δεν αναφέρεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την υλική μορφή θεωρούμενη από τη σκοπιά του πνεύματος και οι εσωτεριστές μάς λένε ότι το φυσικό σώμα δεν είναι μια αρχή. (Η υποκατάσταση του κάβουρα από τον αιγυπτιακό Ιερό Σκαραβαίο δείχνει να είναι μια αναγνώριση της ποιότητας του Καρκίνου στις ανώτερες του όψεις, όταν  δηλαδή το άτομο είναι είναι ζηλωτής ή μαθητής, γιατί κάνουμε πολλές φορές το γύρο του Ζωδιακού).

Υπάρχουν ογδόντα τρεις αστέρες στο ζώδιο αυτό, ο λαμπρότερος των οποίων είναι τρίτου μεγέθους και στο κέντρο ακριβώς του αστερισμού υπάρχει ένα σύμπλεγμα άστρων. Είναι η φάτνη, που από τους σύγχρονους αστρονόμους ονομάζεται "η κυψέλη". Αυτή η τελευταία είναι ένα θαυμάσιο σύμβολο της συλλογικής οργάνωσης της ανθρώπινης οικογένειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πάντοτε θεωρείται ζώδιο μαζικότητας.

Στη μάζα κυβερνά το ένστικτο. Ο Καρκίνος, συνεπώς, είναι το ζώδιο του ενστίκτου, της αγελαίας ζωής, της μαζικής αντίδρασης. Αντιπροσωπεύει τον υποσυνείδητο νου, το κληρονομηθέν ένστικτο και τη συλλογική φαντασία. Αντιπροσωπεύει, ατομικά, το σύνολο της ζωής και της συνείδησης των κυττάρων στο σώμα και εκείνη την ενστικτώδη συλλογική ζωή που κατά μεγάλο μέρος είναι υποσυνείδητη στον άνθρωπο, αλλά που επηρεάζει πάντα το φυσικό σώμα και υποκειμενικά, τον κατώτερο νου και συναισθηματική ύπαρξη του.

Το μη εξελιγμένο άτομο Καρκίνος είναι βυθισμένο στη μάζα. Είναι ένα μη συνειδητό μέρος του μεγάλου όλου, και σε τούτο έγκειται το πρόβλημα. Ενώ ο μέσος άνθρωπος του Καρκίνου, αλλά …και ο  ζηλωτής…, υπόκειται στην παρόρμηση να ανυψωθεί  έξω από τη μάζα στην οποία κρατείται από το ένστικτό του, και αντί αυτού να αναπτύξει την ενόραση, που θα του επιτρέψει να ανέλθει.
                                                            Άθλοι του Ηρακλή, σ. 87-88


Έχοντας προχωρήσει ξανά και ξανά γύρω από το ζωδιακό, ο ζηλωτής βρίσκεται ξανά στον Καρκίνο, αντιμέτωπος με το πρόβλημα της εξεύρεσης εκείνης της φευγαλέας, ευαίσθητης και βαθιά απόκρυφης, ή κρυμμένης, πνευματικής ενόρασης, που θα τον καθοδηγήσει στο τώρα πλέον μοναχικό του ταξίδι. Ο ζηλωτής δεν είναι πλέον ταυτισμένος και χαμένος μέσα στη μάζα. Δεν είναι πλέον ένας από τους αμνούς που προστατεύονται ασφαλώς στο ποιμνιοστάσιο. Δεν είναι πια ένας από τη μεγάλη αγέλη των αποδήμων. Έχει ξεχωρίσει από τη μάζα και έχει ξεκινήσει το μοναχικό δρόμο όλων των μαθητών.

Τότε διανύει την ατραπό των βασάνων, της δοκιμασίας και της προσπάθειας, παλεύοντας από μόνος του ατομικά, από το Λέοντα στον Αιγόκερω, μέχρις ότου έλθει η ώρα που, με τη βοήθεια του ενστίκτου, της διάνοιας και της ενόρασης και οδηγούμενος από την ώθηση της Χριστικής ζωής, σμίγει και πάλι με τη μάζα και ταυτίζεται και πάλι με την ομάδα. Τότε γίνεται ο εξυπηρετητής του κόσμου στον Υδροχόο και δεν έχει καθόλου αίσθηση χωριστικότητας.
                                                           Αθλοι του Ηρακλή, σ. 92


Αυτό το ζώδιο [ο Καρκίνος] μπορεί να μεταδώσει βαθύ νόημα σε όλους. Εστω ότι βρίσκεστε στη διαδικασία της ενσάρκωσης. Ακολουθείτε τον δρόμο που εκλέξατε. Το σπίτι που δομείτε έχει φωτιστεί μέχρι τώρα; Είναι ένα φωτισμένο σπίτι; Ή μήπως είναι μια σκοτεινή φυλακή; Αν είναι ένα φωτισμένο σπίτι, θα προσελκύσετε στο φως και στη ζεστασιά του όλους εκείνους που είναι γύρω σας και η μαγνητική έλξη της ψυχής σας, που η φύση της είναι φως και αγάπη, θα σώσει πολλούς. Αν εξακολουθείτε να είστε ακόμη μια απομονωμένη [από τις άλλες] ψυχή, θα οφείλετε να διεξέλθετε από τις φρίκες μιας ακόμη πιο έντονης απομόνωσης και μοναξιάς, διανύοντας μονάχος το σκοτεινό δρόμο της ψυχής.

Πλην όμως αυτή η απομόνωση, αυτή η μοναξιά κι αυτός ο διαχωρισμός μέσα στη σκοτεινή νύχτα,  όλα αποτελούν μέρος της Μεγάλης Πλάνης. Είναι ωστόσο μια πλάνη μέσα στην οποία κατασταλάζει τώρα η ανθρωπότητα στο σύνολο της, προετοιμαζόμενη για ενότητα, ελευθερία και απελευθέρωση. Μερικοί χάνονται μέσα στην πλάνη και δεν καθόλου δεν ξέρουν  τι είναι πραγματικότητα και αλήθεια. Άλλοι περπατούν ελεύθεροι μέσα στον κόσμο της πλάνης αποσκοπώντας στο να σώσουν και ανυψώσουν τους αδελφούς τους και στο βαθμό που δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, οφείλετε να μάθετε να περπατάτε με τον ίδιο τρόπο.                                                        
                                              Εσωτερική Αστρολογία, σ. 343


ΚΑΡΚΙΝΟΣ - Πλανητικοί Κυβερνήτες και Ακτινικές Επιρροές

Παραδοσιακός Κυβερνήτης    - Η Σελήνη (4η Ακτίνα)
Εσωτερικός Κυβερνήτης        - Ποσειδών (6η Ακτίνα)
Ιεραρχικός Κυβερνήτης                      - Ποσειδών (6η Ακτίνα)

Αυτοί οι δυο - η Σελήνη και ο Ποσειδών – συνιστούν τις άμεσες επιδράσεις που επηρεάζουν τον  υποκείμενο στον Καρκίνο και έτσι οδηγούν στο ξεδίπλωμα της μορφής της ζωής και του συγκινησιακού - αστρικού σώματος. Θα συλλάβετε πόσο εξαιρετικά χρήσιμες είναι αυτές οι [δύο] όψεις αν θα συνειδητοποιήσετε με νοημοσύνη και θα έχετε στο νου σας ότι χωρίς τη μορφή και χωρίς την δυνατότητα να ανταποκρίνεσθε με ευαισθησία στις συνθήκες και στις καταστάσεις του περιβάλλοντος, η ψυχή ποτέ δεν θα αφυπνιστεί στη γνώση των τριών κόσμων και συνεπώς δεν θα γνωρίσει ποτέ το Θεό σε εκδήλωση.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 323


Θα σας είναι ξεκάθαρο τώρα γιατί η Σελήνη και ο Ποσειδών, που διαβιβάζουν τις ενέργειες της ψυχικής φύσης και της μορφής, συν η τάση για επίτευξη με την μεσολάβηση διαμάχης, κυβερνούν τον Καρκίνο τόσο ισχυρά, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. Ελέγχουν τη μορφή και την κατώτερη ψυχική φύση και δημιουργούν το πεδίο της μάχης (που αργότερα πρέπει να μετουσιωθεί σε φλεγόμενο έδαφος) όπου αυτοί οι δυο "αντικρίζουν την τελική σύγκρουση" της ανώτερης τους αντιστοιχίας, της ψυχής και του πνεύματος, γιατί ύλη είναι πνεύμα στο κατώτατο σημείο του, και πνεύμα είναι ύλη στο ανώτατο σημείο της.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 340


Η σχέση της τέταρτης ακτίνας με το τέταρτο βασίλειο της φύσης (που είναι η τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία) ασκεί καθοριστική επίδραση σε πάσα παγκόσμια διαμάχη μέχρι σήμερα και αυτό είναι το αίτιο που απέφερε την ιστορία του πολέμου και της σύγκρουσης ανά τους αιώνες. Το θέμα αυτής της ακτίνας είναι "Αρμονία μέσω Διαμάχης" και αυτή είναι η κατώτατη όψη της ενέργειας της ακτίνας που προκαλεί διαμάχη, η οποία μέχρι τώρα ελεγχόταν…
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 327-328


Επειδή - μιλώντας με παραβολές - το φως του Καρκίνου είναι μόλις διάχυτο, ασαφές και χαώδες, βρίσκουμε ότι λείπουν οι επιρροές της πρώτης Ακτίνας της Εστιασμένης Πρόθεσης και της εμπρόθετης Θέλησης, καθώς και της δεύτερης ακτίνας, της Αγάπης-Σοφίας (αναγνωρισμένη δυαδικότητα και αποκτημένη εμπειρία). Οι επιδράσεις τους  δεν είναι παρούσες, πέρα από εκείνο το βαθμό όπου η αγάπη και ο σκοπός βρίσκονται πίσω από όλη την εκδήλωση. Αλλά δεν εστιάζονται σ' αυτό το ζώδιο.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 330-331


Πολικά Αντίθετα: Καρκίνος - Αιγόκερως

Καρκίνος-Αιγόκερως - Η παρόρμηση για ενσάρκωση οδηγεί στην πιο πυκνή ενσάρκωση και  βύθιση στη μορφή. Αυτά που ελέγχουν είναι η έλξη της μορφικής ζωής και οι διαδικασίες της συμπύκνωσης. Ο άνθρωπος φθάνει μετά από πολλές ενσαρκώσεις σε ένα σημείο κρυστάλλωσης – παγίωσης.
[Για τη συνηθισμένη ανθρωπότητα πάνω στον δεξιόστροφα Τροχό]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 338

Αιγόκερως-Καρκίνος – Ο πλέον μυημένος διαλέγει να ενσαρκωθεί και περνά ελεύθερα και κατά βούληση μέσα και από τις δυο θύρες. Η έλξη της ύλης αντικαθίσταται από την ελεύθερη βούληση της ψυχής. Η μορφική ζωή γίνεται μια συνειδητή μέθοδος έκφρασης για υπηρεσία.
[Για το Μαθητή και Μυημένο πάνω στον αριστερόστροφο τροχό]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 339


Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτό το ζώδιο (ο Καρκίνος) είναι μια από τις δυο πύλες του ζωδιακού, επειδή μέσα απ' αυτό η ψυχή περνά μέσα στην εξωτερική εκδήλωση και στην οικειοποίηση της μορφής και σε επακόλουθη ταύτιση με αυτή για πολλούς μεγάλους κύκλους. Είναι "η πύλη που στέκεται ορθάνοιχτη, πλατιά και εύκολη στη διέλευση, που όμως οδηγεί πάνω στον τόπο του θανάτου και σ' αυτή τη μακρόχρονη φυλάκιση που προηγείται της τελικής εξέγερσης". Σχετίζεται με την υλική φύση και με τη μητέρα των μορφών, όπως η άλλη πύλη, ο Αιγόκερως, σχετίζεται με το πνεύμα, τον πατέρα παντός του ΕΙΝΑΙ.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 312


Καρκίνος - Βασικά Κλειδιά

1.  Η λέξη της προσωπικότητας:
"Ας κυβερνά η απομόνωση και όμως - το πλήθος υπάρχει".

2. Η λέξη της ψυχής:
"Κτίζω ένα φωτισμένο σπίτι και μέσα σ' αυτό κατοικώ".

Στις Λέξεις που δόθηκαν γι' αυτό το ζώδιο, η Λέξη της ψυχής υποδείχνει το στόχο της εμπειρίας του Καρκίνου και τους σκοπούς για τους οποίους έχει γίνει η ενσάρκωση: "Κτίζω ένα φωτισμένο σπίτι και μέσα σ' αυτό κατοικώ". Η προσωρινή μέθοδος της προσωπικότητας δίνεται εξίσου καθαρά όταν μας λέγεται ότι η Λέξη που εκφωνήθηκε από την ψυχή καθώς ενσαρκώνεται είναι: "Ας κυβερνά η απομόνωση και όμως - το πλήθος υπάρχει".
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 343

  
    (Τα αναφερόμενα βιβλία είναι της Αλίκη Μπέιλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου